Hazai forrásból megvalósuló fejlesztések

A Magyarország Kormánya által biztosított több mint 30 milliárd Ft összegű fejlesztési forrásnak köszönhetően teljesen megújul a zánkai, a fonyódligeti és az erdélyi Erzsébet-tábor.

A „Zánkai Erzsébet-tábor” ötven éve épült. Az elavult és leromlott állapotú épületek mindegyike megújul. A táborhely modern táborvárossá fejlődik. A megújult szálláshelyeken a szobákban új bútorok, továbbá vadonatúj fürdőszobák várják a táborozókat. A konyha és az étterem Magyarország egyik legmodernebb, klimatizált étkezdéjévé vált. Az étterem befogadóképesége nőtt, mivel a napi étkezések – a korábbi egy szint helyett – már két szinten valósulhatnak meg. A főtéren vadonatúj építményként létesült, több mint 2.000 m2-es új, fedett-nyitott közösségi tér (multicsarnok) amellett, hogy helyet ad a tábor nagylétszámú programjainak, esőhelyszínkénként is funkcionálhat az elkövetkezőkben. A teljesen megújult sportcsarnok és színház még kényelmesebb és esztétikusabb környezetben adhat otthont a sport- és kulturális rendezvényeknek, gyermekprogramoknak. Átalakult a központi épület, új vizesblokkok épültek, és egy kápolna is létesült a földszinten. A korszerű, akadálymentesített egészségház a kórtermi és a belgyógyászati vizsgálóágyak mellett a szükséges egészségügyi eszközökkel felszerelve működik az elkövetkezőkben.

2021-től már a megújult kikötőből futnak ki a sétahajók és a sárkányhajók a gyermekekkel a fedélzetükön. A felújítás a szállások és a szolgálati épületek mellett a teljes infrastruktúrát is érinti: például a víztornyot, a vízműkutakat, a gyermekeket kiszolgáló háttérhelyiségeket (mosodát, raktárakat), a közösségi területeket és az úthálózatot (pl. tömeges szabadtéri közlekedőfolyosókat, járdákat) is.

A „Fonyódligeti Erzsébet-tábor” is modernné válik: a klasszikus erdei és a balatoni hangulatot ötvöző családias, jurtasátras jellegű gyermektáborrá alakul. A fonyódligeti táborhely területén található számos, többségében a 70-es években épült, ma már korszerűtlen épületek helyén részben új, sátras jellegű szállások, programhelyszínek létesülnek, részben pedig a meglévő épületek újulnak meg. Sor kerül úthálózati és környezeti rekonstrukcióra (például utak, járdák létesítésére), valamint a közművek felújítására és fejlesztésére (megújul a víz-, a szennyvíz-, és az elektromos hálózat) is.

Mindezek mellett az „Erdélyi Erzsébet-tábor” is megújul: az anyaországi táborhelyek mellett ez a táborhely is még tökéletesebb körülmények között fogadhatja a jövőben az erdélyi magyar gyermekeket és a magyarországi diákokat a „magyarság erdélyi szigetén”. Az infrastrukturális fejlesztések által a belső tér átalakítása és a kiszolgáló helyiségek felújítása is megvalósul és új programpontok jöhetnek létre.