Adományok

Adományok teljes összege: 122.641.771 Ft

Az adományokban közvetve vagy közvetlenül az Erzsébet Táborok programjain (ottalvós, napközi, családi, gyógyító, diabétesz és erdélyi Erzsébet-táborok, valamint egyéb gyermekprogramokon) részt vevő gyermekek részesülnek.

Az adományok teljes összegéből a telefonos adományok és azzal kapcsolatos információk:

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány adománygyűjtő száma (ötjegyű rövid hívószám): 13630, amely szám hívásának díja 250 Ft/hívás, illetve 250 Ft/SMS. A telefonszám felhívásakor, vagy a hívószámra küldött SMS-t követően az adományozó tájékoztatást kap arról, hogy milyen célból és milyen összeggel támogatja az Alapítványt.

a) A beérkezett hívásokból és üzenetekből származó adomány teljes összege: 31.730.404 Ft
b) Ebből a telefonszolgáltatók részére átadott díj: 2.020.250 Ft
c) Az adománygyűjtő szervezet által saját működési költségre felhasznált keret (a következő részletezettséggel: raktározási költség, karbantartási költség, hirdetési költség, bérköltség, bérjárulékok: 0 Ft
d) A szervezet által a rászorulók megsegítésére felhasználható összeg: 29.710.154 Ft
e) Az adományban részesítettek száma (fő): 542 fő
f) A gyűjtésből befolyt adomány felhasználása, a tevékenység részletes bemutatása:

A közmédia 2012-ben indított Jónak lenni jó! kampánya által minden évben a rászorulók kaphatnak segítséget, elsősorban szeretetszolgálatokon keresztül. 2018-ban először egy társadalmi réteget, a diabéteszeseket karolta fel az adománygyűjtő kampány, bárki támogathatta a speciális ellátást igénylő 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek nyári táboroztatását. Az adománygyűjtés célja az volt, hogy minden eddiginél több cukorbeteg gyermek tapasztalhassa meg a nyári táborozás élményét.
A 2018. évi „Jónak lenni jó” kampány 2018. november 14-én, a Diabétesz Világnapján vette kezdetét az MTVA székházban tartott sajtótájékoztatóval, amelyen a közmédia és az Erzsébet Alapítvány képviselői mellett jelen volt Dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnökhelyettese, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője és Muskát Erika, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének elnöke. Ezen szervezetekkel, továbbá a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekgyógyászati Klinikával is szakmai egyeztetéseket folytatott a kampány során az Erzsébet Alapítvány.

A kampányban 2018. december 16-án vasárnap egész napos műsorfolyammal készült az MTVA, ahol a diabétesz szakmai szervezetek is bemutatkozhattak. Már a műsor előtt és azt követően is lehetett felajánlásokat tenni, akár a 250 Ft-ot jelentő telefonhívással vagy SMS küldéssel, akár az egyedi tárgyakra való licitálással, vagy banki utalással, lakossági csekkes befizetéssel.

A magyar állampolgárok, továbbá cégek és szervezetek adományának köszönhetően (többek között a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. által) azok a cukorbeteg gyerekek, aki szeretettek volna 2019-ben táborozni, megtehették, úgy, hogy a szülők a gyerekek gondozásában, segítésében, ellátásában érintett civil szervezetek és a Diabetológiai Gyermekgyógyász Szakellátó Intézmények korábbi, vagy újonnan tervezett, biztonságra és élménydús vakációs programokra fókuszáló ottalvós, illetve napközi táborait választhatták. Az adományok által (beleértve a telefonhívásokból és SMS-eskből beérkező összegeket is) a diabétesz táborok 2019-ben finanszírozottak voltak az Erzsébet Táborok keretrendszerében.

Az Erzsébet Táborokról gondoskodó Alapítvány a Jónak lenni jó! kampány keretében befolyt teljes összegből ottalvós és napközi típusú Diabétesz Erzsébet-táborok megvalósításának lehetőségét, továbbá edukációs program megvalósításának lehetőségét nyújtotta.

A napközi és az ottalvós diabétesz táborokban a 3-18 év közötti, 1-es típusú diabéteszes gyermekek érintettek. A szervezetek minimum 20, maximum 150 fős csoportokban az Erzsébet Táborok online felületén, az E-Tábor Plusz rendszerben végezték a jelentkeztetést.
A jelentkezésekben a gyermekek mellé úgynevezett kísérőket volt szükséges delegálni. A diabéteszes gyermekek esetén ez 5 gyermekenként 1 fő felnőttet takar, ami azt jelenti, hogy például egy 20 fős csoportot 4 felnőtt vett körül a táborozás ideje alatt. A kísérők között legalább 1 olyan felnőtt is volt, aki orvosként, szakápolóként, dietetikusként, vagy képzett edukátorként volt jelen a Diabétesz Erzsébet-táborokban.

Az ottalvós diabétesz táborok jellemzően 6 napos, 5 éjszakás, teljes ellátást, napi ötszöri étkezést – és szükséges pótétkezéseket –, valamint tartalmas programokat nyújtanak.
A Diabétesz Napközi Erzsébet-táborok turnusonként maximum 5 napot foglalnak magukban. A napközikben a tartalmas programok mellett a napi négyszeri étkezés, a szükséges pótétkezések is biztosítottak voltak a gyermekek számára. A Diabétesz Erzsébet-táborokban a teljes ellátás mellett a személyre szabott speciális étkezés (napi ötszöri és további szükséges pótétkezések), a folyamatos felügyelet, az orvosi és ápolói jelenlét, az egészségügyi szakfelügyelet, valamint a szükséges egészségügyi eszközök is rendelkezésre álltak.

Valamennyi ottalvós vagy napközi típusú diabétesz táborban meghatározó szerepet játszik a programpaletta: Olyan játékok, ismeretterjesztő programok és kirándulások biztosítottak, amelyeken keresztül a gyermekek tanulhatnak és fejlődhetnek, mindeközben teljes biztonságban és gondoskodó közegben vannak.

Fontos szerepet tölt be edukáció, így a diabétesz szakmai szervezetek közreműködésével lehetőség nyílt 2019-ben egy hosszú távon hasznosuló programmal is segíteni a diabéteszes gyermekeket és fiatalokat, akik így alaposabban megismerhették élethelyzetüket, az azzal járó feladataikat és körülményeket a tábori lét és a mindennapok során egyaránt.

Az adományokból finanszírozott diabétesz táborok 2020-ban is megvalósultak és 2021-ben is elérhetőek voltak.