Feladatról, tevékenységről szóló tájékoztató magyarul

2016-ban kettéváltak a szociális üdültetési feladatok: a felnőttek üdültetését a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány végzi, Magyarország legnagyobb gyermektáboroztatási programjának – az Erzsébet Táboroknak – feladatait pedig az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (továbbiakban: Alapítvány; 1134 Budapest, Váci út 35.; adószám: 18398304-2-41; kuratóriumi elnök: Hornyák Tibor) látja el az az Erzsébet-táborokról szóló 2020. évi LXIV. törvény értelmében.

Az Alapítvány célja és az általa ellátott feladatok:
Közfeladatként a jövő nemzedékének védelme érdekében az Erzsébet Alapítvány ellát gyermek és ifjúsági programokban való részvétellel, gyermek-, és ifjúsági táborok szervezésével összefüggő feladatokat, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési lebonyolítási oktatási és képzésszervezési teendőket, továbbá szociális, kulturális és egyéb programokat szervez. Az Alapítvány az Erzsébet-táborokról szóló 2020. évi LXIV. törvényben részére meghatározott közfeladatot Erzsébet Táborok megnevezés alatt valósítja meg.

A programok alappillérei a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység. A programok során hangsúlyos a környezettudatosság és az egészségtudatos gondolkodás erősítése, a helyi értékek, a magyarság értékeinek megőrzése, a nemzetiségi hagyomány megismerése, a közösségi együttműködést segítő aktivitások, a tudományok területe, továbbá a prevenció és a digitális kompetencia fejlesztése is.

A táborok és a programok jellemzően a Zánkai Erzsébet-táborban, a Fonyódligeti Erzsébet-táborban és az Erdélyi Erzsébet-táborban zajlanak, valamint nyáron országszerte több száz helyszínen napközi formában valósulnak meg. Ezeken túl speciális táborok – Gyógyító Szent Erzsébet-táborok – is vannak a Balatonnál, és télen is szervez programokat az Alapítvány a gyermekek számára a zánkai táborban.

A táborozási lehetőségekre többek között köznevelési intézmények, gyermekvédelmi intézmények, családsegítő szolgálatok és központok, egészségügyi intézmények pályázhatnak gyermekcsoportokkal. A résztvevők között hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, gyermekvédelmi gondoskodásban élő, sajátos nevelési igényű, fogyatékkal, továbbá betegséggel élő és gyógyuló gyermekek is vannak.

TÁBOR- ÉS PROGRAMTÍPUSOK:

– Ottalvós osztálykirándulások (Zánka, Erdély)
A háromnapos kétéjszakás táborok év közben, jellemzően Zánkán és Erdélyben valósulnak meg az alappillérek szerinti foglalkozásokkal és a táborhelyek által kínált szabadtéri programokkal.

– Ottalvós nyári Élménytáborok (Zánka, Fonyódliget)
Napi ötszöri étkezés, hamisítatlan Erzsébet-táboros élmények mindenkinek. Többek között sport, életmód, kultúra, művészet, tudomány, ismeretterjesztő, valamint hagyományőrző foglalkozások.

A közel egyhetes táborok jellemzően a Zánkai- és a Fonyódligeti Erzsébet-táborban zajlanak az iskolai szünidő ideje alatt. Zánkán például sárkányhajózás, katamarán vitorlás, sétahajózás, kalandpark, kézműves és sportprogramok, óriástrambulinok, tábori akadályversenyek, vetélkedők, tábori olimpia, érzékenyítő játékok és színházi, valamint ismeretterjesztő előadások, zenei foglalkozások, továbbá koncertek és táncház is szórakoztatja a táborozókat. A programok során hangsúlyos a környezettudatosság és az egészségtudatos gondolkodás erősítése, a helyi értékek, a magyarság értékeinek megőrzése, a hagyományok megismerése, a közösségi együttműködést segítő aktivitások, a tudományok területe, továbbá a prevenció és a digitális kompetencia fejlesztése is.

Mindkét felújított táborhelyen biztosított a napi ötszöri étkezés, amelyek során az Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a speciális étkezési igények kiszolgálására és a diabéteszes gyermekek étrendjére is. A biztonság elsődleges az Erzsébet-táborokban: 24 órás gyermekorvosi ügyelet, állandó mentő- és vízimentő szolgálat és élőerős védelem is gondoskodik a gyermekek testi és lelki egészségéről.

Az Alapítvány a színes programkínálaton túl, olyan értékeket is szem előtt tart, amelyek a gyermekek közös kincsévé válhatnak. Ez a közös kincs a történelem és a kultúra, amelyek összetartó hatását a határon túlról érkező gyermekek anyaországi társaikkal együtt élhetik meg, élhetik át. Az Erzsébet-táborokba Kárpátaljáról, Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről is érkeznek gyermekek.

A gyerekek felhőtlen pihenéséről a táborvezetők, az altáborvezetők, a képzett TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) is gondoskodnak a táborozás alatt.

Családi Erzsébet-tábor Zánkán

Hétvégente a gyermekek nem az iskolai közösséggel, hanem családtagjaikkal – szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel – együtt táborozhatnak a Balatonnál.

A családi hétvégéken a megújult zánkai tábor minőségi szállásokkal, napi ötszöri étkezéssel és változatos programokkal várja a kikapcsolódásra vágyó családokat. A péntektől vasárnapig tartó táborokban szórakoztató, zenés-táncos, kulturális programok, például: könnyűzenei előadások, népzenei formációk, valamint gyermekprogramok is biztosítják az önfeledt kikapcsolódást. Nagy hangsúlyt kapnak azok az élmények, amelyek a családot összekovácsolhatják. Kézműves foglalkozások, táblás játékok, vetélkedők, csocsózás, asztalitenisz, relaxációs program, hajókázás és túra is szolgálja a kikapcsolódást és az élményszerzését. A sport- és a szabadidős programok sem maradhatnak el, a családtagok gondtalan időtöltését a közös programok mellett, az egyéni feltöltődést nyújtó elfoglaltságok is tarkítják.

Erdélyi Erzsébet-tábor

Az Erdélyi Erzsébet-tábor nyári, ottalvós turnusaiban a programok kiemelten célozzák a magyarságtudat erősítését, az erdélyi természeti környezet megismerését és az anyaországból, valamint az Erdélyből érkező táborozók közötti kapcsolat erősítését és elmélyítését.

Cél, hogy a táborba érkező gyerekek egy turnus ideje alatt a lehető legtöbb élménnyel gazdagodjanak, minél több kikapcsolódási lehetőséggel találkozzanak, megismerjék az erdélyi magyarság szokásait, történelmét.

Az erdélyi táborba Magyarországról és Erdélyből egyaránt érkeznek gyermekek, megteremtve a lehetőségét annak, hogy életre szóló magyar-székely barátságok köttessenek.

A vasárnaptól szombatig tartó turnusokban teljes körű ellátás, napi ötszöri étkezés (tekintettel a speciális étkezési igényekre) és számos programlehetőség biztosított. A Magyarországról érkező táborozók szervezetten, vonattal utaznak Erdélybe. Oda-vissza egy-egy éjszakát hálókocsikban töltenek a gyermekek és kísérőik.

– Gyógyító Szent Erzsébet-tábor (Zalaszabarban)
Hatnapos, ötéjszakás élményterápiás tábor a speciális ellátást igénylő beteg vagy gyógyuló gyermekek számára.

A gyógyító táborok kiemelt célja, hogy a testi vagy lelki betegséggel élő, és gyógyuló gyermekek számára olyan táborozás váljon elérhetővé, amelyben a közösen szerzett élményekkel a gyermekek kicsit megfeledkezhetnek a problémákról, állapotukból adódó esetleges mindennapi nehézségeikről.

– Napközi Erzsébet-táborok
A Napközi Erzsébet-táborok a nyári szünetben, a gyerekek lakóhelyén valósulnak meg. A napközi táborok lebonyolítására köznevelési intézmények jelentkezhetnek.

A napközi táborozás jelképes (napi 100 Ft összegű) részvételi biztosíték befizetésével valósul meg turnusonként hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 között, a sport és egészséges életmód, a környezettudatosság, a hagyományőrzés és a kézművesség, az önismeret és a közösségépítés témájához kapcsolódó színes programokkal és napi négyszeri étkezéssel. A táborokat megvalósító pedagógusoknak az Erzsébet Alapítvány szakmai javaslatainak figyelembevételével, a gyerekek érdeklődéséhez leginkább illeszkedő heti programtervet szükséges összeállítaniuk, amelynek minden turnus esetén kötelező része egy külső kirándulás is, ennek köszönhetően sok, kevésbé fejlett régióban élő, hátrányos helyzetű gyermek juthat el például kalandparkba, étterembe, múzeumba, moziba, nemzeti parkba, történelmi emlékhelyekre, élményfürdőbe, állatkertbe – a legtöbben közülük életükben először. A programok összeállítása a helyi sajátosságoknak is teret enged, lehetővé téve ezzel az elkötelezett pedagógusok kreatív ötleteinek megvalósítását is.

– Erzsébet-karácsony (kulturális események, szórakoztató programok)
Évzáró ünnepi programsorozat. Az Erzsébet-karácsony 2016 óta minden évben különleges kulturális és szórakoztató programokkal várja a gyermekeket az adventi időszakban.

A tábori élmények megtapasztalása mellett fontos, hogy különleges kulturális programokon is részt vehessenek a gyerekek, ezért 2016-ban hagyományteremtő szándékkal indult az Erzsébet-karácsony ünnepi programsorozat: az Operától kezdve a Művészetek Palotáján, az Erkel Színházon, valamint a Fővárosi Nagycirkuszon át a Papp László Budapest Sportarénáig számos helyszínen kínált szórakoztató és kulturális előadásokat a gyermekek számára egynapos programként. 2021-re viszont a korábban egynapos Erzsébet-karácsony programjai többnapos, ottalvós programsorozattá váltak a zánkai tábor épületeinek téliesítésével és az új, valamint felújított programhelyszíneknek köszönhetően. Így a gyerekekre egy időben immár kulturális és szórakoztató előadások, valamint szabadidős és adventi programok is várnak a Zánkai Erzsébet-táborban.

Az eseményen a gyermekek élményekben és napi ellátásban (étkezések) is részesülnek. A hazaútra hideg úticsomagot biztosít az Erzsébet Alapítvány.

– Jelentkezés: A táborokba az Alapítvány E-tábor Plusz elnevezésű online felületén történik a jelentkezés.