Feladatról, tevékenységről szóló tájékoztató magyarul

2016-ban kettéváltak a szociális üdültetési feladatok: a felnőttek üdültetését a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány végzi, Magyarország legnagyobb gyermektáboroztatási programjának – az Erzsébet Táboroknak – feladatait pedig az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (továbbiakban: Alapítvány; 1134 Budapest, Váci út 35.; adószám: 18398304-2-41; kuratóriumi elnök: Hornyák Tibor) látja el az az Erzsébet-táborokról szóló 2020. évi LXIV. törvény értelmében.

Az Alapítvány célja és az általa ellátott feladatok:
Közfeladatként a jövő nemzedékének védelme érdekében az Erzsébet Alapítvány ellát gyermek és ifjúsági programokban való részvétellel, gyermek-, és ifjúsági táborok szervezésével összefüggő feladatokat, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési lebonyolítási oktatási és képzésszervezési teendőket, továbbá szociális, kulturális és egyéb programokat szervez. Az Alapítvány az Erzsébet-táborokról szóló 2020. évi LXIV. törvényben részére meghatározott közfeladatot Erzsébet Táborok megnevezés alatt valósítja meg.

A programok alappillérei a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység. A programok során hangsúlyos a környezettudatosság és az egészségtudatos gondolkodás erősítése, a helyi értékek, a magyarság értékeinek megőrzése, a nemzetiségi hagyomány megismerése, a közösségi együttműködést segítő aktivitások, a tudományok területe, továbbá a prevenció és a digitális kompetencia fejlesztése is.

A táborok és a programok jellemzően a Zánkai Erzsébet-táborban, a Fonyódligeti Erzsébet-táborban és az Erdélyi Erzsébet-táborban zajlanak, valamint nyáron országszerte több száz helyszínen napközi formában valósulnak meg. Ezeken túl télen is szervez programokat az Alapítvány a gyermekek számára, és a partner-táborhelyszíneken Gyógyító Szent Erzsébet-táborok is vannak a Balatonnál.

A táborozási lehetőségekre többek között köznevelési intézmények, gyermekvédelmi intézmények, családsegítő szolgálatok és központok, egészségügyi intézmények, egyesületek pályázhatnak gyermekcsoportokkal. A résztvevők között hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, gyermekvédelmi gondoskodásban élő, sajátos nevelési igényű, fogyatékkal, továbbá betegséggel élő és gyógyuló gyermekek is vannak.

TÁBOR- ÉS PROGRAMTÍPUSOK:

– Ottalvós osztálykirándulások (Zánka, Fonyódliget, Erdély)
A 3 napos 2 éjszakás táborok év közben, jellemzően Zánkán, Fonyódligeten és Erdélyben valósulnak meg az alapértékeket szem előtt tartó foglalkozásokkal és a táborhelyek által kínált szabadtéri programokkal.

– Ottalvós nyári Élménytáborok (Zánka, Fonyódliget, Erdély)
Napi ötszöri étkezés, hamisítatlan Erzsébet-táboros élmények mindenkinek. Sport, életmód, kultúra, művészet, tudomány, ismeretterjesztő, valamint hagyományőrző foglalkozások.

A közel egyhetes táborok jellemzően a zánkai, a fonyódligeti és az erdélyi Erzsébet-táborban zajlanak az iskolai szünidő ideje alatt. Zánkán például sárkányhajózás, katamarán vitorlás, sétahajózás, kalandpark, vízi kalandpark, kézműves és sportprogramok, óriástrambulinok, tábori akadályversenyek, vetélkedők, tábori olimpia, érzékenyítő játékok és előadások, zenei foglalkozások, valamint koncertek, táncház is szórakoztatja a táborozókat. A programok során hangsúlyos a környezettudatosság és az egészségtudatos gondolkodás erősítése, a helyi értékek, a magyarság értékeinek megőrzése, a nemzetiségi hagyomány megismerése, a közösségi együttműködést segítő aktivitások, a tudományok területe, továbbá a prevenció és a digitális kompetencia fejlesztése is.

Minden táborhelyen biztosított a napi ötszöri, bőséges étkezés, amelyek során az Alapítvány kiemelt figyelmet fordít az ételallergiával küzdő (pl.: a lisztérzékeny) és a diabéteszes gyermekek étrendjére is. Továbbá 24 órás szakorvosi ügyelet, állandó mentőszolgálat, vízimentő szolgálat gondoskodik a gyermekek testi és lelki egészségéről.

Családi Erzsébet-tábor Zánkán

Péntektől vasárnapig együtt a család! Hétvégente a gyermekek nem az iskolai közösséggel, hanem családtagjaikkal – szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel együtt táborozhatnak a Balatonnál.

A családi hétvégéken a megújult zánkai tábor minőségi szállásokkal, napi ötszöri étkezéssel és változatos programokkal várja a kikapcsolódásra vágyó családokat. A péntektől vasárnapig tartó táborokban szórakoztató, zenés-táncos, kulturális programok, például: könnyűzenei előadások, népzenei formációk, látványszínház, valamint további gyermekprogramok segítik az önfeledt kikapcsolódást. Nagy hangsúlyt kapnak azok az élmények, amelyek a családot összekovácsolhatják, például kézműves foglalkozások, fotófalak, táblás játékok, vetélkedők, csocsóasztal, asztalitenisz, relaxációs program, túra. A sport, a szabadidős és a játékprogramok szintén a Családi Erzsébet-táborok szerves részét képezik, így a családtagok kikapcsolódását és gondtalan időtöltését a közös programok mellett, az egyéni feltöltődést nyújtó elfoglaltságok is tarkítják.

– Gyógyító Szent Erzsébet-tábor (az Erzsébet Alapítvány partner-táborhelyszínein, Zalaszabarban és Tihanyban valósul meg)
Biztonság, odafigyelés, élmények.

Hatnapos, ötéjszakás élményterápiás tábor a speciális ellátást igénylő beteg vagy gyógyuló gyermekek számára.

Az Erzsébet-táborokhoz tartoznak olyan speciális táborok is, amelyek szervezése és megvalósítása, valamint a gyermekek jelentkeztetése egészségügyi vagy szociális területen működő intézményekkel együttműködve valósul meg. Ilyen a Gyógyító Szent Erzsébet-tábor is.

A gyógyító táborok kiemelt célja, hogy a 7-18 év közötti, testi vagy lelki betegséggel élő, és gyógyuló gyermekek számára olyan táborozás váljon elérhetővé, amelyben a közösen szerzett élményekkel a gyermekek kicsit megfeledkezhetnek a problémákról, állapotukból adódó esetleges mindennapi nehézségeikről.

– Napközi Erzsébet-táborok
A Napközi Erzsébet-táborok a nyári szünetben, a gyerekek lakóhelyén valósulnak meg. A napközi táborok lebonyolítására jellemzően köznevelési, kötelező közművelődési feladatot ellátó intézmények, családsegítő szolgálatok és központok, valamint tanodák jelentkezhetnek.

A napközi táborozás jelképes (napi 100 Ft összegű) részvételi biztosíték befizetésével valósul meg turnusonként hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 között, a sport és egészséges életmód, a környezettudatosság, a hagyományőrzés és a kézművesség, az önismeret és a közösségépítés témájához kapcsolódó színes programokkal és napi négyszeri étkezéssel. A táborokat megvalósító pedagógusoknak az Erzsébet Alapítvány szakmai javaslatainak figyelembevételével, a gyerekek érdeklődéséhez leginkább illeszkedő heti programtervet szükséges összeállítaniuk, amelynek minden turnus esetén kötelező része egy külső kirándulás is, ennek köszönhetően sok, kevésbé fejlett régióban élő, hátrányos helyzetű gyermek juthat el például kalandparkba, étterembe, múzeumba, moziba, nemzeti parkba, történelmi emlékhelyekre, élményfürdőbe, állatkertbe – a legtöbben közülük életükben először. A programok összeállítása a helyi sajátosságoknak is teret enged, lehetővé téve ezzel az elkötelezett pedagógusok kreatív ötleteinek megvalósítását is.

– Erzsébet-karácsony (kulturális események: színházi előadások, szórakoztató programok)
Az Erzsébet-karácsonyünnepi előadásain többségében hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek vesznek részt.

Az Erzsébet Táborok a színes programkínálaton túl, olyan értékeket is szem előtt tartanak, amelyek a gyermekek közös kincsévé válhatnak. Ez a közös kincs a történelem és a kultúra, amelyek összetartó hatását a határon túlról érkező gyermekek anyaországi társaikkal együtt élhetik meg, élhetik át. Az Erzsébet-táborokba Kárpátaljáról, Ukrajnából, Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről is érkeztek gyermekek.

A gyerekek felhőtlen pihenéséről a táborvezetők, az altáborvezetők, a képzett TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) is gondoskodnak a táborozás alatt.

A táborokba az Alapítvány E-tábor Plusz elnevezésű online felületén történik a jelentkezés, az adott kiírásban rögzítetteknek megfelelő résztvevői kör – többek között a köznevelési-, gyermekvédelmi- és egészségügyi intézmények, családsegítő szolgálatok és központok – nyújthat be gyermekcsoportokkal történő részvételi igényt.
Az Erzsébet Táborok szervezése és lebonyolítása mellett, nagyszabású és kulcsfontosságú fejlesztések zajlanak: a 13,5 milliárd forint összegű európai uniós projekt keretében esélyteremtő programokat valósít meg az Erzsébet Alapítvány, valamint a kivételes földrajzi elhelyezkedésű zánkai, fonyódligeti és erdélyi táborhelyek felújítási munkálatainak szervezését, koordinálását és felügyeletét is az Alapítvány, valamint az Alapítvány tulajdonában lévő cégek végzi.